Wees eens eerlijk! Eigenlijk zijn we pas ontspannen als onze kat thuis op de bank ligt te spinnen. Zodra het poezenbeest de deur uitgaat en de straten afschuimt, bekruipt ons iets dat moeilijk onder woorden te brengen is. Vrijwel iedere kattenbezitter kent het beklemmende gevoel wanneer een kat niet zoals gewoonlijk thuiskomt. Waar is hij of zij? Is hij of zij in orde? Veel katteneigenaren zijn hier meer dan eens bang voor, op zijn minst onbewust. Dat is niet vreemd, want buitenkatten worden elke dag met veel potentiële gevaren geconfronteerd. Auto's, open kelderdeuren, andere dieren of zelfs mensen kunnen een bedreiging vormen voor onze huisvrienden. Het is niet meer dan logisch dat leveranciers een paar jaar geleden begonnen zijn met het ontwikkelen van trackingsystemen om katten tijdens hun zwerftochten digitaal te kunnen volgen.
Da die Haltung mancher Katzen ausschließlich in der Wohnung nicht möglich und auch nicht gewünscht ist, suchen wir Katzenbesitzer nach technischen Lösungen, um die Freigängerkatze auch draußen im Blick zu behalten. In den letzten Jahren haben viele Hersteller versucht Lösungen in Form von sogenannten Katzentrackern zu bieten. Informiert man sich als Besitzer, findet man im Netz schnell viele Angebote – und diese Angebote bestehen fast vollständig aus GPS-Trackern. Vor allem die Positionsbestimmung spielt hier eine große Rolle, aber auch das Nachvollziehen der Wanderungen der Katzen (sog. Heatmap) ist für viele Besitzer reizvoll. Dazu kommt, dass GPS ein erprobtes Modell ist, das viele von uns auch in anderen Lebensbereichen nutzen. Das klingt doch erst einmal alles sehr gut – oder?
GPS is een veilige en bekende technologie. Bekende aanbieders zijn bijvoorbeeld de ‘GPS Tracker van Tractive’ of de ‘Curve van Vodaphone’. Daar kun je in eerste instantie geen fouten mee maken. Of toch wel? Omdat de markt zeer competitief is, zijn de instapaanbiedingen zogenaamd goedkoop. MAAR: toen we deze aanbiedingen nader onderzochten, zagen we al snel belangrijke nadelen. GPS-trackers werken bijvoorbeeld alleen met een simkaart-abonnement, omdat de service, naast een actieve satellietverbinding voor lokalisatie, een mobiele verbinding vereist zodat de GPS-gegevens naar de katteneigenaar verzonden kunnen worden. Als gevolg hiervan komen veel gebruikers van GPS-trackers in een abonnementsval terecht en betalen maandelijks of jaarlijks kosten, ongeacht of de kattentracker wordt gebruikt of niet. Uit een door ons uitgevoerd onderzoek weten we dat dit betaalde abonnement, dat nodig is om een GPS-tracker te laten werken, tot grote frustratie bij kattenbezitters leidt. Wees je er dus van bewust dat aan de aanschaf van zo'n GPS-tracker vervolgkosten zijn verbonden die variëren tussen de 50 en 120 euro per jaar, afhankelijk van welke termijn en betaalwijze is afgesproken.
Een ander nadeel, dat voor ons veel ernstiger is, is het gewicht en de grootte van de trackers. Volgens de huidige stand van de techniek zijn GPS-trackers erg groot en zwaar. Voor middelgrote en grote honden is dit geen probleem, maar voor de meeste katten is een GPS-tracker oncomfortabel. Een flink aantal van onze eigen dieren wilden van dergelijke apparaten niets weten en probeerden ze kwijt te raken, ofwel zich te ontdoen van het apparaat dat zou moeten helpen ze te lokaliseren. Idealiter zouden katten de hele dag of in ieder geval het grootste deel van de tijd een tracker moeten dragen. Denk maar aan al die huistijgers die zelfstandig naar buiten gaan. Je kunt als eigenaar niet elke keer controleren of die vervelende, zware tracker daadwerkelijk gedragen wordt. En, last but not least, een GPS-tracker verbruikt veel energie. De batterij dient om de paar dagen te worden opgeladen. Een tweede batterij kan worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de tracker permanent wordt opgeladen. Maar ook dat is in het dagelijks leven niet echt praktisch voor kattenbezitters. Kortom, GPS-trackers zijn niet erg comfortabel en handig voor katten en voor hun eigenaren lijkt goedkoop duurkoop te zijn. Een alternatief zou dus welkom zijn, maar wat voor een?
Im April 2021 startete Apple den Verkauf eines neuen Produkts - des AirTag. Dieses auf den ersten Blick unscheinbare Produkt bietet eine "Single Use Case" Lösung. "Verlieren kannst du jetzt vergessen." AirTag ist ein Produkt zum Auffinden verloren gegangener Objekte. Praktisch über Nacht wurde das kleine Kunststoffteilchen zum neuen IT- Piece, um Dinge wie den Schlüssel, das Portemonnaie oder den Rucksack im Blick zu behalten oder eben wiederzufinden. Die Übermittlung der Position des AirTags läuft anders als beim GPS Tracker über Bluetooth. Deswegen benötigt der AirTag keinen Mobilfunkvertrag und auch kein monatliches Abo. Über die "Wo ist?" App können Apple-User nun neben dem eigenen iPhone auch ihre AirTag Objekte auf einer Karte anzeigen lassen.
Een enorm voordeel van de AirTag is het lage gewicht en het eenvoudige design. Zo simpel, zo klein, zo licht. Je kunt bijna niet anders denken dan: zo hoort een AirTag eruit te zien! Nu is de AirTag niet de eerste Bluetooth-tracker ter wereld. Zo bracht het bedrijf Tile jaren geleden al stijlvolle Bluetooth-trackers op de markt. Alle Bluetooth-trackers hebben één groot probleem gemeen. En dat is het korte bereik van maximaal dertig meter. Concreet betekent dit dat je met je zoekapparaat in de buurt van de Bluetooth-tracker moet zijn om een object te vinden. Om de vindkans te vergroten hebben andere providers een anoniem zoeknetwerk ontwikkeld waar je bijvoorbeeld via een app verbinding mee kunt maken (zie bijvoorbeeld het Tile-netwerk). Hoe lost Apple het probleem met bereik op? Met de AirTag werkt de locatie ondanks het korte radiobereik wereldwijd. Werkelijk? Ja! Dat komt door het aantal adresseerbare Bluetooth-apparaten. Het Apple-netwerk is immers behoorlijk groot. Honderden miljoenen iPhone-, iPad- en iMac-apparaten maken automatisch deel uit van het Apple-zoeknetwerk. Dit is bij wijze van spreken het magische ingrediënt in het AirTag-recept dat geen enkele andere leverancier ter wereld kan kopiëren. Het maakt de AirTag zo goed als onverslaanbaar ten opzichte van conventionele Bluetooth-trackers. Wanneer de afstand minder dan tien meter is, kan de AirTag overigens met behulp van de nieuwste ultrabreedbandtechnologie ook tot op enkele centimeters nauwkeurig gelokaliseerd worden.
De AirTag is een geweldig product, maar kan het ook gebruikt worden om katten op te sporen? Wij denken van wel. En uit enquêtes blijkt dat veel eigenaren van gezelschapsdieren de AirTag gebruiken, of willen gebruiken om hun lievelingen te volgen. Dat is niet meer dan logisch. Er is immers geen betere Bluetooth-tracker ter wereld voor het terugvinden van wat je dierbaar is. Bij honden is het eenvoudig om een AirTag aan bestaande halsbanden te bevestigen. Bij katten kan dit op een veilige en katvriendelijke manier met onze Nemo-kattenhalsband. We gaan ervanuit dat de AirTag de komende jaren verder door Apple geoptimaliseerd zal worden speciaal voor het opsporen van huisdieren.
We willen transparant zijn. De AirTag heeft ook nadelen. Als je kat zoekraakt op een plek waar nauwelijks Apple-apparaten zijn, is alle technologie nutteloos. Met andere woorden: in landelijke gebieden met weinig mobiele apparaten in de buurt blijft je lieveling ondanks AirTag onzichtbaar op de kaart. De AirTag kan je kat immers niet actief lokaliseren. Als het echter gaat om het vinden van een verloren kat, kan de bepaling van de laatste positie een groot voordeel zijn, en zeker beter dan helemaal geen informatie. Dit product is nog volop in ontwikkeling, daarom kunnen en zullen bepaalde functies van de AirTag nog veranderen. Sommige mogelijkheden zijn niet nuttig in verband met huisdieren. Zo laat de AirTag soms een toon horen als deze voor een bepaalde tijd gescheiden is van de persoon die hem heeft geregistreerd. Dergelijke functies zijn bedoeld om gegevens te beschermen. Je wil voorkomen dat de AirTag wordt gebruikt om mensen te bespioneren. Katten kunnen schrikken van dat plotselinge geluid. We raden je daarom aan om je kat langzaam aan de AirTag te laten wennen en ook te oefenen met het afspelen van het geluid.
Na een gedetailleerde analyse van de verschillende volgmethoden voor onze katten, is het team eruit. Voor alle duidelijkheid: noch de AirTag, noch GPS-trackers zijn perfect. Desalniettemin zijn we over het algemeen voorstander van de AirTag als het gaat om het volgen van katten. Beide trackvarianten hebben bestaansrecht. Het gaat erom dat je het systeem vindt dat het beste past bij je eigen leefsituatie. Wanneer is een AirTag zinvol als kattentracker? En in welke situaties is een GPS-tracker misschien beter geschikt? Elk apparaat heeft zijn voor- en nadelen. Beide producten hebben beperkingen en kunnen op zijn minst hulp bieden bij het vinden van een vermiste kat.
Wij van LucyBalu willen je graag ondersteunen bij je aankoopbeslissing en de twee benaderingen, AirTag en GPS-tracker vergelijken. We gebruiken de GPS-tracker voor katten van het bedrijf Tractive en vergelijken die met de AirTag (status: 22-07-2021).
Table header 0 | AirTag | GPS Katzentracker |
---|---|---|
Maat | 3,2 x 3,2 x 0,8 cm | 7,4 x 2,8 x 1,5 cm |
Gewicht | 11 g | 28 g |
Levensduur batterij | > 1 jaar | < 5 dagen |
Abonnementskosten | 0 € - nicht erforderlich | 50 - 120 € pro Jahr |
Technologie | Bluetooth & Apple Network | Bluetooth & GPS |
Volgen | Passief (laatste beschikbare positie) | Actief (live positie via GPS-signaal) |
Voraussetzungen für positionering | Apple apparaat moet in de buurt van de AirTag zijn | GPS signaal is vereist (meestal niet mogelijk binnenshuis) |
iPhone met de "Zoek mijn?" app voorgeïnstalleerd | Aparte app van de fabrikant voor IOS en Android |
Vooral in landelijke en minder dichtbevolkte gebieden, waar een goed GPS-signaal beschikbaar is en de Apple-dichtheid relatief laag is, zal lokaliseren via GPS waarschijnlijk betrouwbaarder zijn. Vind je het ook belangrijk om te zien hoe je kat zich in zijn territorium beweegt en welke afstanden hij of zij aflegt, dan biedt de GPS-tracker je deze mogelijkheden. Daarnaast kan de positie van je kat gedeeld worden met familieleden en vrienden. Dit is niet eenvoudig te realiseren met de AirTag. Andere functies, zoals activiteitenbewaking of een ‘virtueel hek’ (d.w.z. een waarschuwingssignaal dat klinkt wanneer de kat een grens overschrijdt) hebben meer iets van een gimmick en zijn vaak niet bruikbaar voor kattenbezitters.
Onze aanbeveling is duidelijk: katten uit levendigere gebieden zijn stukken beter af met de AirTag. De AirTag is een voordelige kattentracker zonder verborgen vervolgkosten en hij is water- en stofdicht. De AirTag heeft precies één functie: het vindt dat wat kwijt is. En dat is het enige wat telt als je kat weg is. Als je het zonder foefjes zoals warmtekaarten, bewegingsprofielen of virtuele hekken kunt stellen, biedt de AirTag functionele ondersteuning bij het zoeken naar een vermiste kat. Lange tijd (een jaar!) hoef je je geen zorgen te maken dat de batterij leeg is. En de AirTag is zo licht en compact dat hij comfortabel kan worden gedragen met onze Nemo-kattenhalsband (geschikt voor katten vanaf 3 kg). In stedelijke of meer dichtbevolkte woonruimtes kan de AirTag al zijn sterke punten als Apple Bluetooth-apparaat benutten. Er zijn genoeg mensen die gebruik maken van mobiele apparaten zoals de iPhone of iPad om zich dagelijks te verplaatsen. Dat biedt ook mogelijkheden wanneer je kat in shock of ernstig gewond is weggekropen of in een kelder is opgesloten. Een GPS-tracker zou hier regelmatig uitvallen.
Hoe je het ook wendt of keert - onze katten kunnen weglopen of verdwalen ondanks alle technologie. Wij adviseren dan ook iedere kattenbezitter om meteen zijn dier te laten chippen en registreren (bijvoorbeeld bij Tasso of Findefix). Dit is bij wijze van spreken het minimale beveiligingsniveau dat jij je geliefde huistijger kunt garanderen. Dierenartsen, het asiel en de politie controleren altijd eerst of er een chip aanwezig is wanneer ze dieren vinden. Wat tracking betreft, zijn wij van LucyBalu duidelijk voorstander van de AirTag . Het apparaat is niet alleen het nieuwste op de markt, het biedt ook bijna ideale omstandigheden, vooral voor onze individuele katten. De AirTag is een echte probleemoplosser dankzij de eenvoudige bediening, het lichte gewicht, het kleine formaat en de lage kosten op de lange termijn zonder dat je vast komt te zitten aan een abonnement. Met onze Nemo-kattenhalsband bevestig je de AirTag veilig en comfortabel aan je kat. Aangezien kan worden aangenomen dat Apple dit kleine universele item zal blijven verfijnen, zijn we nu al enthousiast over wat de volgende generaties AirTags te bieden zullen hebben. Tot die tijd rusten we onze buitenwandelaars uit met AirTag - zodat we ze in het ergste geval sneller kunnen vinden!
Trouwens, je kan de kattenhalsband NEMO hier vinden:
*AirTag is a trademark owned by Apple Inc. Mention is made here for reference purposes only and does not indicate any sponsorship or endorsement from the brand owner.